Egy kis fejtágító ... Neked!Egy kis fejtágító ... Neked!

Szívünk pöttyös csücske – A Túró Rudi története

 0,5119 éves korosztályban valószínűleg nem akad olyan magyar állampolgár, aki ne ismerné a Pöttyös Túró Rudit… Íme a ma már holland tulajdonban levő márka pályafutása.

Bár a jól ismert finomság története még a régi rendszerben indult, a mai vállalkozók számára is rejthet tanulságokat.

1954-ben egy háromfős csapat vett részt a Szovjetunióban egy tanulmányi úton. A három magyar szakember a szovjet tejipart tanulmányozta, és egy itthon egyáltalán nem ismert új termékötlettel tért haza, a Túró Rudi prototípusával. Mandeville Rudolf, az erzsébetvárosi tejüzem akkori művezetője kapott megbízást arra vonatkozóan, hogy a magyar ízeket belecsempészve fejlessze ki az akkor még túró-mignonnak nevezett édesség magyar változatát. Akkoriban még kifejezetten marketing szakemberek nem igazán léteztek, így egy fiatal pszichológus, Klein Sándor kapta feladatul az új termék nevének és csomagolásának kitalálását, illetve a bevezető reklámkampány kivitelezését. Ma már érthetetlen, de a Hírlapkiadó Vállalat vezetője erkölcstelennek minősítette a Klein által kitalált nevet, és a termék nem is került akkor bevezetésre.

A nagyüzemi gyártás 1968-ban indult el Budapesten, ahol csak nagyon rövid ideig készítették a finomságot, majd Szabolcs megyébe került át a faszerkezetes első gyártógép. Bár a Rudi szavatossági ideje nagyon rövid volt (mindössze 3 nap), semmi problémát nem jelentett, hiszen ahogy a polcokra kikerült, el is kapkodták a fogyasztók.

A legtöbb termékinnovációra a 80-as, 90-es években került sor, ekkor jelentek meg az ízesített Túró Rudik (diós, mogyorós), és bár az egészséges életmód még nem is örvendett akkora népszerűségnek mint manapság, a fejlesztők rendkívüli érzékkel ráéreztek a következő évek trendjére, hiszen ekkor került piacra az ásványi anyagokkal dúsított Kalci, és Cinki-Rudi, a fogbarát Xilites Rudi, a Túró Robi és a Túró Rudi Aktivit. De ekkor jött ki a hosszú szavatossági idejű Thermo Rudi, a Mézes Misi termékcsalád, illetve a Tini és Fradi Rudik is, valamint a hagyományos vonalat képviselő epres, barackos, málnás, áfonyás és kókuszos Túró Rudi. Később, már az ezredforduló után jelent meg a mazsolás és mogyorókrémes változat, a tejbevonós rudi, az óriás rudi, és a több rudit tartalmazó kiszerelések. 2007-ben újabb két újítással jelentkezett a Pöttyös, megjelent a csak szezonálisan kapható Pöttyös Túró Bonbon és a Pöttyös Jégkrém is.

pottyos-turo-rudi-jegkrem

A termékskála azóta is bővült, 2008 februárjában mutatkozott be a Pöttyös Pont2, 2009 augusztusától kapható a Pöttyös 10 Pontos, 2010-ben pedig a Pöttyös Guru-val jelent meg a márka a piacon.

A Túró Rudi marketingkommunikációja is hatalmas fejlődésen ment keresztül. Hatékonysága vitathatatlan, hiszen már a piros pöttyöket látva tudjuk, miről is van szó, számos emlékeztető reklámkampányban a termék neve már nem is szerepel. Anno először szórólapok, kártyanaptárak, újsághirdetések, később televíziós reklámok jelentek meg. A nyereményakciók is viszonylag régóta (már a 90-es évek elejétől) rendszeresek, és a szponzorációt is szívesen alkalmazza a gyártó marketingkommunikációs palettáján. Történt egy márkafiatalítás is az ezredforduló környékén, ennek hozománya 2006-ban egy Ezüst Penge díj volt. Az utóbbi években a retro vonal igencsak népszerű Pöttyöséknél: 2008 és 2009 során például kultikus tárgyak találtak gazdára a Pöttyös nyereményjátékaiban.

Íme egy ősrégi reklámszpot... a mai napig kedvenc :-)

(Forrás: pottyos.hu)

Utoljára frissítve: 2015. február 19., csütörtök 09:22