c82cc4e14a1d2c8c8ffff9840d24b558 XL

A fogyasztók szerint ilyen reklámújságot csinálj!


Az Ipsos véleménykutató egy tanulmányából kiderül, hogy a fogyasztók milyen reklámújságokat néznek meg szívesen, és milyen elvárásaik vannak e kiadványokkal kapcsolatban.

A reklámújságoknak komoly szerepük van az impulzív vásárlásban, hiszen általuk első kézből informálódhatnak a fogyasztók az akciókról, termékekről, újdonságokról. Most megtudhatod, milyen reklámújságot csinálj, hogy elnyerd a fogyasztók tetszését! 

  • Legyen rendszer, logika a tartalomkialakításban, hiszen így a feldolgozás sokkal gyorsabb és egyszerűbb (ami igen fontos szempont volt a megkérdezettek körében). Ez az igény szinte mindegyik megkérdezett részéről elhangzott. A fogyasztók szerint abból, hogy a reklámújság mennyire áttekinthető, mennyire strukturált, jól rendszerezett, valójában a bolt vásárlókhoz való viszonyát, hozzáállását is tükrözi. Azon reklámújságok számítanak áttekinthetőnek, amelyekben a havi rendszerességgel vásárolt élelmiszerek termékkategóriánként kerülnek az első oldalakra, és a speciálisabb igényeket kielégítők az újság utolsó oldalain kapnak helyet.
  • Hiteles és megbízható információ legyen benne! Nagyon erőteljes elvárásként került azonosíthatóvá, hogy a reklámújságban szereplő információk és közölt árak megfeleljenek a valóságnak, ne szerepeltessenek benne sem túlzó, sem hibás vagy hamis adatokat, mert ezek egyértelműen az áruháztól való jövőbeni elfordulást okozzák.
  • Még jobb, ha vannak benne praktikus tanácsok. Ezzel kapcsolatosan persze elvárás, hogy kapcsolódjon meghirdetett termékekhez, tartalomhoz, pl. ajándékötletek, receptek, vagy akár költséghatékonyságot, környezettudatosságot támogató tanácsok.
  • Az akciós árak megjelölése legyen figyelemfelkeltő! Lehet a termék fotójának mérete arányos az akció mértékével. Mind az eredeti, mind pedig az akciós ár figyelemfelkeltő módon jelenjen meg, és ha nagyobb (20-25%-os) leárazásról van szó, előnyös az árleszállítás mértékének százalékos feltüntetése is. A legnagyobb kedvezménnyel kínált termék – a megkérdezettek szerint – legjobb, ha a címlapra kerül.
  • Az áruház könnyen beazonosítható legyen! Feltétlen jelenjenek meg azok az arculati elemek (logó, szlogen, arculati színek), amelyek segítségével a vásárló azonnal fel tudja ismerni, az akciós kínálat forrását.
  • Legyen praktikus a formátum! A megkérdezettek az A4-es méretű, összefűzött, nem széteső, 15 oldalnyi terjedelemnél nem nagyobb reklámújságokat tartják a legmegfelelőbbnek.
  • Legyen esztétikus, persze csak a praktikummal arányosan! A tipográfia, a vizualitás, a design növeli a kedvet a böngészéshez, de fontos az is, hogy ne vonják el a figyelmet a lényegről, azaz az akciós termékekről. Egy-egy ízléses illusztráció azonban mindenképpen előnyös lehet, feltéve, ha nem megtévesztő.
  • Lehetőség szerint újrahasznosítható papírból legyen! A magyar vásárlók is egyre környezettudatosabbak, így zavarja őket, hogy a reklámújságok élettartama igen rövid, ehhez képest nagy papírigénnyel rendelkeznek. Csökkenteni tudja az ezzel kapcsolatos ellenérzést, ha a reklámújság újrahasznosítható papírból készül, és ez fel is van tüntetve a kiadványon.

(Forrás: Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt.)

Ajánlott bejegyzések