c9b002fe1bb0320831a8ae78670fdb6f XL

Színek és az arculattervezés – Kéz a kézben


Az arculattervezésben nagyon fontos szerepet töltenek be a színek.  Az egyik leglényegesebb összetevője az arculatnak a szín. Sokszor egy életen át elkíséri a vállalkozást, még akkor is, ha időközben több arculatváltás is történik. Érdemes tehát nagyon körültekintően megválasztani a különböző marketingkommunikációs eszközökön használandó színeket, színárnyalatokat.

Elgondolkodtál már azon, milyen sivár lenne az életünk színek nélkül? A gyönyörű kék égbolt, a békességet, nyugalmat árasztó zöld rétek, lombkoronák, a számtalan színben pompázó virágok – és még sorolhatnánk – mondjuk fehérek lennének… Hátborzongató. Szerintem az életkedvünket is elveszítenénk.

A színek számos alakban és jelenségben nyilvánulnak meg. Az emberi szem természetes állapotban legalább 2000 különböző árnyalatot érzékel. Állítólag az összes minket érő benyomás 87 százaléka a színeken keresztül jut el hozzánk. A színek hangulatokat, érzelmeket, érzéseket, lelkiállapotokat és gondolatokat is kifejeznek, markáns szimbólumai pl. a gyásznak (fekete vagy fehér), a reménynek (zöld), a szenvedélynek (piros). Egyesek azt állítják, hogy gyógyító hatással is rendelkeznek, bizonyos betegségek esetén segíthetik a gyors felépülést. De vannak színek, amelyek pozitívan hatnak a stresszre, a depresszióra, a feszültségre; lehangolhatnak vagy akár fel is tölthetnek energiával.

Nos, az arculattervezésben is nagyon fontos szerepet töltenek be a színek – hogy rákanyarodjak a lényegre.  Az egyik leglényegesebb összetevője az arculatnak a szín. Sokszor egy életen át elkíséri a vállalkozást, még akkor is, ha időközben több arculatváltás is történik a cégben. Érdemes tehát nagyon körültekintően megválasztani a különböző marketingkommunikációs eszközökön használandó színeket, színárnyalatokat.

Mit érdemes figyelembe venni a színválasztáskor?

  1. Nyilván a cégtulajdonos ízlése nem elhanyagolható, de feltétlen képbe kell őt hozni azzal kapcsolatban, hogy az a szín, ami az ő ízlésvilágához közel áll, mit is jelent, mert lehet, hogy egyáltalán nem ezt kívánja üzenni a fogyasztói számára.
  2. A célcsoport demográfiai (nem, kor stb.), szocio-ökonómiai (társadalmi hovatartozás, jövedelem stb.) és pszichológiai (életmód, vásárlási szokások stb.) jellemzőit. Hiszen nekik akarunk üzenni a marketingkommunikációnk során. Az a fontos, hogy ők megkedveljék, megszeressék az arculatunkat. Az már hatalmas dolog, hogy egy konkrét színről vagy színkombinációról a cégünk jut eszükbe. Ezt persze nagyon nem egyszerű megvalósítani, de nem lehetetlen. Gondoljunk csak a T-home magentájára!
  3. Mi a célunk? Figyelemfelkeltés? Bizalom kiépítése?
  4. Mit akarunk üzenni? Dinamikusak… belevalók… konszolidáltak… precízek… stb. vagyunk…
  5. Milyen jelentéssel bír az adott szín, milyen hatást vált ki? Pl. élénkít, megnyugtat, szenvedélyessé tesz, felüdít vagy éppen lehangol, komorrá tesz.
  6. Milyen vizuális eszközöket szeretnénk használni a marketingkommunikációnk során? Inkább online megjelenésekben kell gondolkodni, vagy print szórólapokat, katalógusokat, prospektusokat használunk majd?

Érdemes mindezt szakemberrel végiggondolni, átbeszélni, és a lehető legjobb döntést meghozni, mert marketingkommunikációnk sikere múlhat rajta.

Ajánlott bejegyzések