c3997142576e6f4d163ead570965368d XL

7 kérdés, amire pihenés alatt is keresni tudod a választ


Az év utolsó napjai sokunk számára pihenéssel, feltöltődéssel telnek. Amellett, hogy minőségi időt töltünk el szeretteinkkel, barátainkkal, kipihenjük az év fáradalmait, talán arra is marad idő és lehetőség, hogy végiggondoljuk, összegezzük a mögöttünk álló évet, és célokat tűzzünk ki az előttünk álló esztendőre vonatkozóan. Álljon itt most 7 kérdés, amelyekre ha ezekben a pihenős napokban keresed a választ, már rengeteget tettél a vállalkozásod marketingkommunikációjáért és a következő év sikeréért.

Ácsi! Most nehogy bekészíts egy Excel-táblát, vagy elővedd a havi kimutatásokat! Neeeem… Először is keresd meg a lakás legkényelmesebb karosszékét, készíts magadnak egy finom tejszínhabos kávét, vagy egy különleges ízű és illatú forró teát (amihez egy kis aprósüti is dukál), vedd az öledbe a laptopodat vagy a tabletedet, és tegyél egy időutazást a mögötted álló tizenkét hónapban, majd pedig „vedd birtokba” az előtted álló tizenkettőt!
Azaz…

1. Összegezd a 2018-as évet, és pozícionáld újra a vállalkozásodat!
2. Tűzzél ki célokat 2019-re, és tervezd meg az odavezető utat!

Próbáld meg vegyíteni az álmaidat a realitással! Még semmiképpen ne szabjál határidőket, ne kalkulálj tervszámokat, ne készíts előzetes költségtervet! Erre bőségesen lesz időd január folyamán.

Egyszerűen csak próbáld megválaszolni az alábbi kérdéseket!
Ha egész évben együtt lélegeztél a vállalkozásoddal, akkor ezt könnyedén meg tudod most tenni a titkárnőd vagy a könyvelőd nélkül is. Persze ahhoz, ami most a fejedben összeáll, feltétlen tedd hozzá az éves kimutatásokat, elszámolásokat majd január végégig, de most elég csak felskiccelni, hogy…

1. Mi történt a piacodon?

Milyen fontosabb események, változások, külső befolyások érték a vállalkozásodat, amivel mindenképpen kellene vagy érdemes lenne foglalkozni? Milyen lépései voltak a konkurenseidnek, milyen változást, reakciót és aktivitást észleltél a fogyasztóid részéről?
Hogy tudod ezt megtenni? Nézegesd meg a konkurenseid honlapját, közösségi média oldalait! Nézd meg, mit és hogyan kommunikáltak! Milyen ajánlatokat tettek? Mikor, milyen kampányaik voltak? Milyen ötletekkel éltek? Milyen előnyöket emeltek ki, amelyek neked még csak eszedbe sem jutottak! És erre hogy reagáltak a (potenciális) fogyasztók… azaz milyen kommenteket kaptak a versenytársaid egy-egy poszt alatt, milyen aktivitást értek el… Az internet, de főként a social media remek lehetőséget teremt arra, hogy élj az üzleti hírszerzés adta lehetőséggel. Bár tudod, hogy ez nagyon fontos és szükséges, de az év során mégsem csinálod, mert a napi mókuskerék ezt nem teszi lehetővé.

A legfontosabb piaci szereplőről se feledkezz meg! Ez pedig nem más, mint a saját vállalkozásod.
Három kattintással meg tudod nézni…

2. Milyen látogatottságot produkált a honlapod?

Az egyedi látogatók, látogatások mellett nagyon lényeges még az oldalletöltések száma és az az idő, amit átlagosan eltöltöttek a weblapodon az odaérkezők. Ebből tudsz arra következtetni, hogy mennyire hatékony az oldalad tartalmilag, mennyire találja meg a látogató a számára értékes információt. Rövid időt tölt el és odébb áll? Vagy sikerül megragadni a figyelmét, és hosszabb időn keresztül a Te oldaladon keresi a választ arra, amire éppenséggel a konkuresedén is kereshetné?
A havi lebontású statisztikából arra is tudsz következtetni, hogy a hírlevelezésed vagy egy-egy hirdetési kampány volt-e hatékonyabb abban, hogy még több látogatót terelj a honlapodra. Persze a kampány végén ezt biztosan kielemezted, de rálátni egy teljes évre… úgy hogy közben nem hajt a tatár… nem csörög 2 percenként a telefon, és nem érzed azt, hogy, annál, amit most csinálsz, van 6 másik olyan teendő, ami sokkal fontosabb lenne… hidd el, ez egészen más.
És ha már szóba került a hírlevelezés… 

3. Hatékonyak voltak a hírlevél-kampányaid?

Érdemes a hírlevél boxra is némi pillantást vetni. Sikerült növelni a feliratkozók számát 2018-ban? Voltak kampányaid, amelyekkel kifejezetten hírlevélolvasókat gyűjtöttél? Ezek közül melyek voltak hatékonyak? Milyenek voltak a hírlevélmegnyitási arányok, a linkkattintások? Volt-e olyan hírlevél az év során, ami az átlagosnál nagyobb aktivitást váltott ki a hírlevélolvasóid körében, és volt-e esetleg olyan, amely teljesen hidegen hagyta őket valamiért? Több cég hanyagolja a hírlevelezést, és nagyobb hangsúlyt fektet a PPC-kampányokra, de a számok azt mutatják, hogy hírlevelezéssel (egy megfelelően épített adatbázist használva) még mindig több látogatót tudsz arányaiban a honlapodra terelni, mint bármi más eszközzel.
Bár a honlaplátogatottság kardinális kérdés, de ami még ennél is fontosabb, hogy a látogatókban sikerült-e felkeltened a bizalmat, és kértek-e tőled ajánlatot vagy vásároltak-e tőled, azaz…

4. Milyen konverzió számokat sikerült elérni?

Lehetséges, hogy volt olyan kampány az év során, amellyel sikerült nagyszerű honlaplátogatás-számokat elérned, de vajmi kevés vásárlás, ajánlatkérés érkezett a hatására. Persze a fordítottja is előfordulhat: egy kampány ugyan kisebb látogatottságot generált a weboldaladon, de arányaiban mégis több konverziót hozott. Ez összefüggésben lehet a célzással, de az üzenet célba juttatásának módjával és/vagy annak tartalmával is… és máris megérkeztünk egy újabb fontos kérdéshez…

5. Milyen volt a tartalommarketinged az év során?

A vizuális vagy a verbális tartalmaid voltak hatékonyabbak? A stílus, a hangvétel vajon mennyire jött be a célcsoportodnak? Feltétlen vizsgáld meg a landing oldalaid hatékonyságát is! Az is lényeges kérdés, hogy melyik blogbejegyzésed milyen olvasottságot ért el, azaz melyik téma volt az, ami jobban megmozgatta a látogatókat, és melyik az, ami egyáltalán nem. Még a kommentek is segíthetnek abban, hogy esetleg valamit újra gondolj.
Ha már a tartalomnál tartunk, fontos, hogy ne csak a weboldalad, hanem a közösségi média oldalaid tartalmaira is koncentrálj! A legnépszerűbb posztok, hirdetési kreatívok, a legnézettebb videók, a kiváltott reakciók mind-mind segíthetnek abban, hogy kapj egy benyomást arról, melyek azok a tartalmak, amelyeket 2019-ben továbbra is érdemes lesz Facebookon, Instagramon, YouTube-on stb. nyomni, és melyek azok, amelyeket el lehet felejteni. És ezzel máris sikerült átnyargalni a következő fontos kérdésre…

6. Mennyire volt hatékony a közösségi média megjelenésed?

Amellett, hogy elemzed a tartalmakat, érdemes végig gondolni például azt is, hogy milyen aktivitással éri meg belevágni a következő hónapokba a különböző csatornákon. Fontos, hogy minden nap kimenjen akár napi több poszt is, vagy elég heti kettő? Érdemes bekukkantani a hirdetési fiókodba is, és végig nézni a mögötted álló 12 hónapban indított kampányok sarokszámait (elérések, hivatkozáskattintások, érkezési oldal megtekintések, költségek, konverziók stb.), mindezt összevetve azzal, hogy milyen hirdetési szövegekkel, vizuális tartalmakkal, landing oldalakkal, illetve milyen célzással sikerült elérni ezeket… Érdemes a jövőben is hirdetned? Ha igen, melyek azok az üzenetek, amelyeket továbbra is érdemes bevetni, és melyek azok a célcsoportok, amelyekre érdemes célozni, mert hozták a várt eredményeket. Tedd fel bátran magadnak a kérdést: érdemes továbbra is a social médiát használni? Megéri? Vagy más irányba kell kutakodni, más kommunikációs vagy hirdetési lehetőség után kell nézni?

7. Milyen hatékonyak voltak a különböző reklámjaid?

Azért, mert mindenki a Facebookon hirdet vagy AdWords-özik, attól neked nem feltétlen kell azt csinálnod. Ha nem hatékony, ne költs rá! Persze felmerül a kérdés, hogy csak úgy hirdetgettél, és ezért volt pénzkidobás, vagy tudatosan, alapos koncepció mentén indítottad a kampányokat, célcsoportlistákat építettél, remarketing kampányokat indítottál, és ennek ellenére nem sikerült elérni a célt. Ha nem voltál hatékony, nagyon nem mindegy, hogy miért nem voltál az. Nehogy egy remek eszközre legyints, és dobd el, csak azért, mert nem tudtad szakszerűen alkalmazni!!! Mindemellett persze fontos, hogy ne megszokásból hirdess, hanem hatékonyság alapján!
Ha nemcsak a social médiában hirdettél, hanem más csatornákon keresztül is, érdemes azok hatékonyságát is latba vetni. Remélem, az utm-paraméterezés kifejezés nem cseng ismeretlenül a számodra, sőt, nem csak a kifejezést ismered, hanem minden egyes hirdetésnél alkalmazod is.
Azt is érdemes végiggondolni, hogy milyen legyen az online és az offline kommunikáció aránya. Az elmúlt években háttérbe szorultak a nyomtatott médiumok a kis- és középvállalkozások hirdetési szokásait illetően (teljesen érthető okokból). De érdemes újra átgondolni ezeket a lehetőségeket is, hiszen ha a nyomtatott hirdetésbe például belehelyezel egy QR-kódot, máris több információt tudsz adni az érdeklődőknek, nem beszélve arról, hogy az adott offline médium hatékonyságát is mérni tudod.
A hirdetéseken túl persze egyéb kommunikációs lehetőségeken is érdemes elgondolkodni: megéri-e még megjelenni egy-egy kiállításon, vagy érdemes-e termékbemutatót, illetve más típusú rendezvényt szervezni vagy sem. Tud-e valami pluszt adni a face to face kommunikáció?

A 2018-as év tevékenységei, tapasztalatai, ezek elemzése sok mindenben segíthet tehát, hogy a 2019-es év még sikeresebb legyen, hiszen képet kapsz arról, hogy melyek azok a gyenge pontok a marketingkommunikációdban, amelyekkel mindenképpen kezdeni kell valamit, melyek viszont azok az erősségek, amelyekre lehet építeni a jövő esztendőben is. Ha veszed a fáradtságot már most, hogy összegezz, elemezz és következtetéseket vonj le, sokkal könnyebben meglátod a lehetőségeket, amelyekből profitálni tudsz. Ilyenkor az esetleges veszélyforrások is előbukkanhatnak ugyan, de legalább fel tudsz készülni rájuk.

Figyelem! Jövök hamarosan a 2. résszel, amelyben már teljes mellszélességgel a jövőre fogunk koncentrálni.

Ajánlott bejegyzések