e0a70f72bdae9885bfc32d7cd19a26a1 XL

Vegyülj a véleményvezérek között!


Biran Solis ügynökségvezető, a közösségi média és az online PR szakértője azt állítja, hogy a „PR 2.0 lényege nem az, hogy a közösségi média segítségével a nagy ügyfeleket forgalmas blogokra, kiadványokba és TV műsorokba nyomjuk be. A közösségi média használatának lényege a véleményvezérekkel való kapcsolatépítés”.

Manapság a direkt reklámüzenetek nem hatékonyak, ellenben egy vélemény – ráadásul egy szakértőnek vélt szájából származó – sokszorosan hat a virtuális térben (is), hiszen sokkal inkább tűnik hitelesnek, mint a „minden áron eladni akaró” gyártó vagy forgalmazó üzenete.

Mi tehát a teendő? A neves szakember néhány jó tanácsát tolmácsolom.

  1. Az első és legfontosabb, hogy a termékünk, szakterületünk szakértőjévé váljunk. Mindezt persze egy elefántcsonttoronyban ülve nem tudjuk megtenni. Ügyesen kell alkalmazni az online PR-t, azaz forogjunk azok között, akik valamilyen oknál fogva kérdezősködnek, véleményt formálnak a termékünkről, piacunkról. Ez nem olyan ördöngős dolog, néhány kulcsszót (legelsősorban cégnév, márkanév) használva hamar megtalálhatók azok a fórumok, ahol ezek a beszélgetések zajlanak. A konkurenseknek is érdemes utánanézni, ne szemérmeskedjünk, ez még nem ipari kémkedés. 
  2. Ha megtaláltuk azokat a fórumokat, ahol „közszájon” forog a termékünk, cégünk, még hatékonyabbak tudunk lenni, ha megtaláljuk a véleményvezéreket, azaz a közösség azon tagjait, akik legnagyobb hatással vannak véleményükkel. No, ez már nem olyan egyszerű feladat, de nem lehetetlen.
  3. Ha sikerült a véleményvezéreket fellelni, fontos, hogy összegyűjtsük és ki is elemezzük minden megnyilatkozásukat, hiszen lehetnek ezek között olyanok, amik a javunkra lehetnek, de olyanok is, amelyek kárt okozhatnak.
  4. A következő online PR lépés a véleményformálókkal való megismerkedés, és azok forrásává való válás. No nem „álruhában”, félrevezetve a közösséget. Rendkívül fontos az őszinteség! Az is alapvető, hogy ne folyton csak dicsérjük a termékünket, legyünk ebben is őszinték, tárgyilagosak és ésszerűek. Adjunk hiteles információt, amit valójában várnak is a fórumozók. Azokra a kérdésekre is célszerű válaszolni, amelyek nem szorosan kötődnek a márkánkhoz, de adott esetben fontos szakmai kérdések. Így tudjuk saját hitelességünket, szakmai kompetenciánkat is növelni.
  5. Az online PR sikerét fokozni tudja, ha ügyesen „forgolódunk” a virtuális térben, van bátorságunk kezdeményezni, beszélgetünk, kommentálunk arra érdemesnek talált posztokat, sőt véleményvezéreket – akik nem ismerték korábban egymást – hozunk össze, azaz kapcsolatokat építünk. Ehhez általunk jónak tartott tanulmányokat, hasznosnak vélt linkeket osztunk meg, cikkeket, különböző írásokat ajánlunk olyan honlapokon, blogokon, ahol a célcsoportunk jelen van.
  6. Az online PR hatékonyságának növeléséhez, fontos hogy méréseket készítsünk, amelyeket össze tudunk vetni értékesítési adatokkal. Ilyen lehet pl. a releváns beszélgetések gyakorisága (ezek helye is nagyon fontos), idő- és erőforrásigénye. Mindez annak függvényében, hogy az adott idejű és erőforrásigényű tevékenység hány letöltést, látogatást generált.

(Forrás: briansolis.com)

Ajánlott bejegyzések