be28adfff47893c4519c1307dc6b8866 XL

Ne csak közölj! Szólítsd meg a célközönséged! – Íme, 5 jó tanács


Ma már mindenki nagyon jól tudja, hogy leírni/elmondani az igazságot (!) a cégedről/a termékedről, nem egy nagy dolog, erre még senki nem kapja fel a fejét. Az interneten ott van még melletted legalább 10 cég, amely ugyanazt a kiváló (vagy éppen kevésbé kiváló) terméket kínálja, és akkor azokról még nem is beszéltünk, amelyek egyáltalán nem hozzák azt a színvonalat, mint a te céged, mégis ugyanolyan színben tudják feltüntetni magukat, mint te. A lecke fel van adva! Tűnj ki a konkurenseid között!

OK, de hogyan?

Akármilyen jó is vagy a szakmádban, akármilyen hiper-szuper is a terméked, szolgáltatásod, van egy rossz hírünk számodra…

Senkit nem érdekel… sem a céged, sem a terméked!

Irdatlan mennyiségű információ zúdul ránk nap mint nap, ha akarjuk, ha nem. Míg néhány évtizeddel ezelőtt komoly pénzeket fizettek ki a cégek a reklámfelületért, azért, hogy egyáltalán oda tudjanak férkőzni a célközönségük közelébe, oda tudjanak kerülni a szemük elé, addig ma ez egyáltalán nem nagy művészet. Az igazán nagy művészet most az, hogy a reklámzaj kizárását tökélyre fejlesztő, magát mindenféle védőfallal körülbástyázó potenciális vevőt kizökkented a teljes passzivitásból és elutasításból. Aktivitásra, elköteleződésre bírod úgy, hogy naponta százával kapja az olyan impulzusokat, amilyeneket te is el akarsz juttatni hozzá… méghozzá hatékonyan.
A feladat ma sokkal inkább az, hogy ne csak odatold az orra elé az információdat, hanem meg is szólítsd, úgy, hogy legalább felkapja a fejét, legalább egyet kattintson, megdobbanjon a szíve, leessen neki a tantusz, elmosolyogja magát… vagy bármilyen hatást váltson ki benne az üzeneted. Igen, ma nem eljutni, hanem hatni nagyon nehéz…

Íme 5 jó tanács, amit ha megfogadsz, jó eséllyel meg tudod szólítani a célközönségedet:

1. Legyél tömör, lényegre törő, figyelemfelkeltő

Ma a nyugati kultúra emberének az időből van a legkevesebb. Sokkal sóherebbek vagyunk az időnkkel, mint a pénzünkkel. Másodpercek töredéke alatt, zsigerből döntünk – merthogy kénytelenek vagyunk –, hogy mi fontos és mi nem a számunkra. Nem dilemmázunk azon, hogy vajon jól döntöttünk-e vagy sem, hanem pörög tovább körülöttünk minden, 10 perc múlva már nem is emlékszünk arra, milyen impulzusok értek 10 perccel ezelőtt.
Mi ebből a tanulság? Másodpercek állnak rendelkezésedre, hogy megragadd a figyelmet, hogy az üzenetedet bejuttasd a potenciális vevőd figyelemközpontjába. Ezt a leggyakrabban vizuális eszközökkel tudod megtenni, vagy olyan rövid, hatásos szöveges üzenettel, ami nagyon egyszerű és érthető, de „ütős” információt tartalmaz.
Ha viszont ez a néhány másodperc sikeres, további figyelmet kaphatsz, amit persze pillanatok alatt el is veszíthetsz.

2. Ne a termékedre, hanem a fogyasztóra fókuszálj!

RÓLA beszélj! Arról a megoldásról, előnyről, amit NEKI kínálsz. Hogy NEKI jobb legyen, kényelmesebb, szebb, gyorsabb, komfortosabb, praktikusabb. Azt mondd el, hogy az Ő vágyai, igényei hogyan tudnak kielégülni, ha az általad kínált megoldást választja. Ja, hogy mindez egy termék formájában ölt testet? Oh, hát ez már igazán szóra sem érdemes. A kommunikációd ne arról szóljon, hogy milyen szuper a termék, milyen fantasztikus áron adod most, micsoda minőségi paraméterekkel bír, mert ez rajtad (és esetleg a konkurenciádon) kívül senkit nem érdekel. Olyan időket élünk, hogy még saját magunkra is alig van időnk, nemhogy másra… hova tovább a TE termékedre, a TE megoldásodra, a TE bizniszedre. De ha sikerül a TE-t ÉN-re fordítani a számára, adtál egy esélyt… Ha eléred azt, hogy a fogyasztó rádöbben, hogy „az ÉN vágyaim, álmaim válhatnak valóra, az ÉN szükségemre van meg a válasz, és az ÉN kényelmemet szolgálja valami”, további figyelmet kapsz.

3. Legyél egyedi!

Ez ma már egyre nagyobb művészet, hiszen a nagy kínálatban könnyen el lehet veszni, és egy lenni az 1000 között. De neked akkor is meg kell találnod azt az „egyedi marketing előnyt” (unique marketing preference – UMP), ami kiemel a szürkeségből. Nemcsak hogy meg kell találnod, de oda is kell ragasztanod a márkádhoz. Szépen, következetesen, jobbról-balról alátámasztva, hogy miért pont téged válasszanak, miért pont te vagy az egyetlen megoldás. Még hitelesebb tudsz lenni, ha megfogalmazod, hogy mely esetekben nem a te terméked/szolgáltatásod a legjobb, de ebben és ebben az esetben viszont nincs más megoldás egy igényes, körültekintő vevő számára. Talán ez a legnehezebb feladat, hiszen, ha reális vagy, mindent tud a konkurencia, amit te, ha csak nem valami innovációval lépsz piacra. Ez esetben meg csak idő kérdése, és az előbbi állítás előbb-utóbb igaz lesz. De ki mondta, hogy legyél mindig reális, racionális? A fogyasztóidnak sem csak agya van. Vannak például érzelmei…. Hm, hmm

sales reklam

4. Legyél cool, trendi és innovatív!

Ha megoldható, legyen a terméked is ilyen, de van, hogy ezt képtelenség produkálni a termék sajátosságából adódóan. Viszont a kommunikációddal, a csomagolásoddal, a kapcsolódó szolgáltatásoddal már abszolút tudod hozni ezt az elvárást. Hangulattal, érzéssel, élménnyel tudod kiegészíteni azt, amit eladsz. Ha sikerül ezt a termékedhez ragasztani, nyert ügyed van. Lehet, hogy önmagában a termékedre nincs is szükség, de az az életérzés, az a hangulat, az a bizonyos érzés, amit kap vele a vásárló, olyan, mint egy falat kenyér a szürke, unalmas, verkliszerű hétköznapokban. Az újszerűség, az újdonság ugyanúgy nagy csáberő tud lenni, sokszor az sem lényeges, hogy az innováció nem hoz könnyebbséget, praktikusabb megoldást a használatban, az is bőven megéri, ha fiatalosabbnak, modernebbnek tűnünk vele.

5. Legyél megközelíthető, emberszabású

A közösségi médiának köszönhetően – ugyan csak virtuálisan, de – közelebb kerültünk egymáshoz. Amíg régen öltönyben, nyakkendőben láthattunk csak egy politikust, vagy magát a miniszterelnököt, ma nagy kötényben, húsvéti sonkát főzve az üst mellett vagy kis unokáját locsolva is fel-felbukkan, sőt „odakommentelhetünk” neki a posztja alá. A régen megközelíthetetlen divatikont ma fél perc alatt megkérdezhetjük, hogy milyen márkájú rúzst vagy alapozót használ és ajánl, és ő rövid időn belül válaszol is üzenetben vagy egy kommentben. No, hát ezt kell hoznod neked is a cégedben… persze ügyesen, jó mértékkel és ízléssel, megfelelő ráérzéssel.

Hmmm, hát azt nem állítjuk, hogy a dolog egyszerű! De nem is lehetetlen. 

Ajánlott bejegyzések