90701d02ae3da0e5a21abbd900c25748 XL

5 érv a marketing kiszervezés mellett


Válasszuk a marketing kiszervezést vagy vegyünk fel marketinges kollégát? Amikor elindul egy vállalkozás, az esetek többségében a marketingmunkát a cég megálmodója, elindítója végzi, és ez így is van rendjén. Nem csak az anyagiak miatt van ez így – de legfőképpen persze emiatt –, hanem mert az a bizonyos VISION, a céggel, annak jövőjével kapcsolatos látás, vízió a tulajdonos fejében van csak meg; sokszor megesik, hogy a kezdetekkor rajta kívül nincs is senki, aki hinne a sikerben.  Aztán, ahogy halmozódnak a feladatok, dönteni kell.

Ráadásul, aki csinálja (!), hamar rájön, hogy a marketing egy külön szakma, csak elméletben ért hozzá mindenki, nem beszélve arról, hogy a folyamatos önképzés elengedhetetlen ezen a területen (is). Nos, előbb vagy utóbb – jó esetben! – szakember(ek)re kell bízni tehát a feladatokat. A megszokott megoldás az, hogy meghirdetünk egy állást marketing munkatárs vagy marketing menedzser titulussal, és felveszünk egy embert, aki nemcsak hogy tanult, de csinált is marketinget.

Ez egy kézenfekvő és korrekt megoldás, de van ennél jobb is…

Egyre népszerűbb a marketing kiszervezés

Egyre több területen divatos bizonyos munkák kiszervezése a cégből, azaz egy másik vállalkozással, céggel elvégeztetni a feladatokat. Általában ennek oka elsősorban az anyagiak, de számos más tényező is komolyan nyom a latba. Marketing területen többféle módon is tud működni a munka kiszervezése, lehetséges, hogy csak néhány feladatot bízunk külső szakemberre, de az is lehet, hogy folyamatos külső tanácsadás mellett az operatív munkát a megbízó cégnél végzi el valaki (ilyenkor a marketingtervezést is gyakran kiadják). Ennek a fordítottja is előfordul, amikor megvan a stratégia, a koncepció, de annak kivitelezését kiszervezzük egy kivitelezőnek, például egy virtuális marketing asszisztensnek. Teljes marketing kiszervezésről beszélünk akkor, ha mind a tervezési, mind pedig a kivitelezési feladatokat külsős cég látja el.

Miért válaszd a marketing kiszervezést?

Nos, számos érvet lehetne mondani arra, hogy miért előnyösebb a marketing kiszervezés, mint egy alkalmazott felvétele, de álljon itt az az öt legfontosabb, ami Téged is garantáltan meg fog győzni.

  1. Mert anyagilag így sokkal jobban megéri Neked
    Számoljunk csak! Ma egy marketingmenedzser – aki érdemben tudná levenni a terheket a válladról – kkv-szektorban minimum bruttó 500-600 ezer forintot keres, a teljes bérköltséget nézve 650-750 ezer forintba kerül havonta. Ez egy komoly befektetés már önmagában, nem beszélve a többi marketingköltségről. Ha a marketing kiszervezést választod, nem a munkában eltöltött időért fizetsz, hanem az elvégzett feladatokért.
  2. Mert egy marketing cégben nagyobb tudás és tapasztalat tud felhalmozódni
    Egy marketing cég több területen, piacon mozog, így sokkal nagyobb intenzitással gyűjti a tudást és a tapasztalatokat, mint egy „házi” marketinges, akit egy idő után – minden jó szándék ellenére is – visz a megszokás és a rutin.
  3. Mert egy egész csapatot kapsz, kvázi egy marketingosztályt
    Ha a marketing kiszervezés mellett döntesz, gyakorlatilag egy marketinges árán egy egész csapat, ha úgy tetszik egy komplett marketingosztály áll rendelkezésedre, hogy kihozza a céged marketingkommunikációjából a maximumot. Nem kell többet jó grafikust, szövegírót, webest stb. keresned, aztán ha mégsem válik be, újra végig csinálni a tortúrát. Jól bevált, összeszokott szakemberek csapata dolgozik céged sikeréért.
  4. Mert egy összeszokott csapat sokkal gyorsabb, hatékonyabb és rugalmasabb
    Ha van egy marketingesed, és ő áll kapcsolatban a webszerkesztővel, a grafikussal, a szövegíróval stb., akik az esetek többségében nem ismerik egymást, könnyen lehet, hogy döcögősen, sokkal hatékonytalanabbul tud működni a rendszer, mint mikor ezek a kulcsemberek egy összeszokott csapatot képeznek, és nem csak hogy egymás munkáját segítik, hanem még inspirálják is egymást.
  5. Mert az innováció és a kreativitás jobban tud érvényesülni
    Marketing területen az innováció és a kreativitás elengedhetetlen, alapvető páros. Ha éveken át egyetlen területen mozog a marketingesed, egy idő után még a legjobb szakember esetében is elfogy a kreativitás, az újításra való képesség. Ezért is érdemes a marketing kiszervezést választani, hiszen egy marketingcégben a feladatok sokszínűsége miatt folyamatos tud lenni a megújulás.

Ajánlott bejegyzések