867519228d1d5325856fc61d710ded0e XL

„A terv semmi, a tervezés minden” – Kezdjük az évet tervezéssel! 1.


A címben szereplő nagyon nagy igazság sajnos nem tőlem származik. Eisenhower mondta, aki mind katonai, mind pedig politikai területen letett annyit az asztalra, hogy elhihetjük neki.

Mi magyarok nem vagyunk túlzottan tervezősek, úgy érezzük, hogy nincs rá időnk, felesleges az egész, minden nap hozza magával az újabbnál újabb feladatokat, csak győzzük utolérni magunkat. Ráadásul, amikor elindítottuk a vállalkozást, gyártottuk a terveket lelkesen, ipari mennyiségben, aztán minden másképp alakult, december végén vettük észre, hogy egész évben csak ott porosodtak a frenetikusabbnál frenetikusabb elképzeléseink a fiókban…  – ismerős? De hát pontosan erre figyelmeztet Eisenhower!!! Ne ess abba a hibába, hogy legyártasz egy „kötelező éves tervet”, aztán, mint aki jól végezte dolgát, fut tovább!

Tarts velünk, szánjuk rá a januárt arra, hogy megalapozzuk az évet!

1. Először a múlt esztendővel fogunk foglalkozni, sikereket, kudarcokat, lehetőségeket sorra véve megnézzük, hol tartunk most, hogy valóban reális célokat tűzzünk magunk elé a 2015-ös évre. Három fontos területet érdemes részletesebben is megvizsgálni:

a.) Milyen makrokörnyezeti változások történtek az elmúlt esztendőben, amelyek közvetve, vagy közvetlenül befolyásolták a piacunkat és a cégünket. Ehhez az ún. STEEP-elemzést vesszük majd segítségül.

b.) A jövőbeni előrehaladásunk szempontjából a vállalkozásunk mikrokörnyezete még ennél is fontosabb a számunkra, azaz, hogy azon a piacon, ahol éppen jelen vagyunk, mi történt 2014-ben: a fogyasztóinkkal, a partnereinkkel, a versenytársainkkal, és a változások hogyan befolyásolhatják a 2015-ös esztendőt.

c.) Bár bizonyára készítettél SWOT-analízist a céged elindításakor, de nem árt újra és újra megvizsgálni a vállalkozás erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit, és aktualizálni legalább évente egyszer.

2. A múlt ismeretében nagyobb biztonsággal kezdhetjük el a tervezést. Nagyon egyszerűen az ún. 4, illetve 7 P mentén fogunk haladni, hogy semmi ki ne maradjon… tehát termék-, ár-, értékesítési politika és kommunikáció. Ha szolgáltatásod van, akkor még hozzá vesszük az emberi tényezőket, a folyamatszervezést és a fizikai feltételeket. Lesznek területek, ahol sok-sok megvalósításra váró célt és teendőt kell kitűznöd, de lehet, hogy olyan is akad, amelyet két tőmondattal el tudsz intézni a mostani tervben, mert nem lesz vele sok teendőd ebben az évben.

3. Feltétlen szeretnénk tudatosítani benned, hogy jelentős szerepe van az eredmények mérésének, kielemzésének a sikerben. Ezt nyilván nagyon jól tudod, de alkalmazod is következetesen? Nos, ehhez is igyekszünk adni néhány instrukciót, konkrét, kézzelfogható tanácsot.

4. Persze a fentieknek csak akkor van értelme, ha nem csak elkészíted ezt a tervet, hanem gyakorlatba is ülteted; akár hónapra, hétre lebontva a konkrét feladatokat lépésről lépésre megvalósítod. Nyilván nem kell mereven ragaszkodni semmihez, hiszen számos nem várt esemény, lehetőség pottyanhat be váratlanul, amely – akár egészen komolyan – átírhatja a januári elképzeléseket, de ha eltérsz a tervedtől, az ne azért legyen, mert éppen így sodortak az események, hanem mert úgy volt ésszerű.

Nagyon sikeres, prosperáló 2015-ös évet kívánunk!

(2. rész)

Ajánlott bejegyzések