4d8c9898b5bb88437f053c8b957f47f3 XL

Élmény és biznisz – Avagy eseménymarketing a digitális korszakban


A minket körülvevő digitális világ ezrével ontja az információt nap mint nap; ma már a cégek nagy része is a virtuális térben akarja eljuttatni marketingüzeneteit a fogyasztókhoz, potenciális partnerekhez. Ez persze sikerül is, kérdés, hogy milyen hatékonysággal. Mert manapság már nem eljutni, hanem hatni nagyon nehéz… DE van olyan eszköz, amely ősrégi, jól bevált, hatékonysága ráadásul nagyobb mint valaha. Ez pedig nem más mint az eseménymarketing.

Engedtessék meg egy rövid idézet korábbi blogbejegyzésünkből, hogy aztán innen folytassuk a dilemma megoldását a marketingkommunikációs aktivitások hatékonyságát illetően:

„Míg néhány évtizeddel ezelőtt komoly pénzeket fizettek ki a cégek a reklámfelületért, azért, hogy egyáltalán oda tudjanak férkőzni a célközönségük közelébe, oda tudjanak kerülni a szemük elé, addig ma ez egyáltalán nem nagy művészet. Az igazán nagy művészet most az, hogy a reklámzaj kizárását tökélyre fejlesztő, magát mindenféle védőfallal körülbástyázó potenciális vevőt kizökkented a teljes passzivitásból és elutasításból. Aktivitásra, elköteleződésre bírod úgy, hogy naponta százával kapja az olyan impulzusokat, amilyeneket te is el akarsz juttatni hozzá… méghozzá hatékonyan.” (itt tudod elolvasni a teljes cikket)

Impulzus tehát ér bennünket garmadával, a nagy kérdés csak az, hogy a többnyire kütyükön érkező vizuális és verbális információ milyen erővel érint meg bennünket. Persze egy szép látvány, egy jó poén, egy érzelmekig is elható verbális üzenet azért tud sikeres lenni, ideig-óráig még az emlékezetünkben is megmarad, de van ennél sokkal hatásosabb fegyver, amelyet a marketingkommunikációs arzenálba Te is fel kell hogy vegyél, ha igazán hatni akarsz.

Ez pedig nem más, mint az ÉLMÉNYSZERVEZÉS.

Az élménymarketing kifejezés bizonyára nem cseng ismeretlenül a számodra… talán még azzal is tisztában vagy, hogy kb. 80%-ban eseményekhez kötődik. A kérdés azonban az, hogy mennyire alkalmazod a FB-, Insta-, GoogleAds-hirdetés, blogolás, hírlevelezés jól megszokott (nem biztos, hogy jól bevált) kombó mellett.

Eseménymarketing a megoldás?

A szakemberek szerint az átélés és az élmény növeli az emlékezetet, növeli a befogadási hajlandóságot. Te pedig mire vágysz? Hát pontosan erre! Hogy emlékezzenek rád, a cégedre, a termékedre, és befogadják a fogyasztóid, a partnereid az általad kommunikált információt.

Készültek olyan felmérések, amelyek azt mutatják, hogy vásárlási döntéseinket – és ez vonatkozik nagy értékű fogyasztási cikkekre is – csak 30%-ban befolyásolják a racionális érvek, 70%-ban azonban egyéb emocionális, pszichológiai tényezők határozzák meg. Az eseménymarketing, az élményszervezés pontosan erre épít, mindeközben persze az üzenetátadásra is fókuszál.

A képlet tehát egyszerű, tedd élményszerűvé a vásárlást, nyújts élményt már a vásárlást előkészítő folyamatokban is!

Kisebb hatásfokkal megteheted ezt a virtuális térben is természetesen, ha igazán kreatív és innovatív vagy, de valóban ütős élményt csak személyesen tudsz nyújtani. És itt már meg is érkeztünk az eseménymarketinghez, amit bizony érdemes leporolni, mert hatékonyabban tud működni, mint valaha.

Miért?

Mert a virtuális térben kapott impulzusok mennyiségével ugyan felvehetetlen a verseny, de a minőségükkel már annál inkább. Pillanatnyi „élményt” ugyan érhetsz el egy jól eltalált FB-hirdetéssel vagy Insta-poszttal, remekül összeállított landingoldallal, de mélyreható élményt nem tudsz elérni, az átélés izgamát, örömét nem tudod produkálni. Nem is beszélve a B2B piacokról, ahol sok esetben a közösségi média használata úgy, ahogy van felejtős, hiszen a potenciális ügyfelekre képtelenség célozni.

Nézzük, ezzel szemben mire képes az eseménymarketing!

1906 esemenymarketing2

Az eseménymarketing előnyei és buktatói

Kezdem először a buktatókkal, mert fogadni mernék, hogy azonnal ezek kezdtek el sorakozni a Te fejedben is…

Igen… egy fél napos, de akár csak pár órás eseményre is nagyon nem egyszerű elrángatni korunk emberét – fején találtad a szöget. Akkor, amikor nagyon sok minden csak néhány kattintásra van tőlünk, nehezen mozdulunk ki; sokkal egyszerűbb e-mailt írni, csetelni, maximum telefonálni, mint beülni az autóba és elmenni egy helyszínre, ahol ráadásul az első pillanatok sokszor még kicsit kényelmetlenek is, hiszen jól elszoktunk már a face to face kommunikációtól.

Ha azonban ezt a feladatot sikerül megoldani, és elérni azt, hogy kimozduljon a partnerünk, már félig meg is nyertük a csatát. Lehet még egy buktató, amit nem érdemes elhallgatni: a legtöbb esetben csak néhány órán áll vagy bukik, hogy milyen benyomásokkal tér haza a cég számára különösen fontos vendég, és ahogy a kellemes élmény hatványozottan tud beégni a partner emlékezetébe, ugyanígy a kellemetlen is, tehát nagyobb kockázattal is érdemes számolni (ami persze egy profi és tapasztalt eseményszervezővel közel a nullára csökkenthető).

No, de nézzük most már az előnyöket, hiszen azért abból jóval több van.

Egy kreatív esemény célja nem csupán az, hogy kellemes perceket szerezzen a meghívottaknak, hanem sokkal inkább az üzleti kapcsolatok elmélyítése, személyesebb kontaktus kialakítása. Márpedig a közös élmények és rendhagyó, fesztelen légkör révén új tartalommal gazdagodhatnak a formális kapcsolatok, észrevétlenül épül a bizalom.

Az eseménymarketing kiváló eszköz az arculatépítésre is. A gondosan felépített eseménymarketing-koncepció különleges lehetőséget ad arra, hogy színes és maradandó mondanivalót közöljön a meghívottak felé. E koncepció elmaradhatatlan eleme az ötlet, mely nélkül nincs sikeres esemény. Az ötlet mentén harmonikusan kombinált program-, látvány- (mely függ nagyrészt a helyszíntől) és gasztronómiai elemek, leleményesen alkalmazott hang- és fénytechnika pedig élménnyé formálja az üzenetet, így sokáig emlékeznek rá.

Igen – mondod erre -, de a költségek… Sokan elfelejtik, hogy ugyan drága és impozáns megoldásokkal is le lehet nyűgözni a vendégeket, de az ötlet, a kreativitás remekül ki tudja pótolni a büdzsét. És ha az ötlethez még ráadásul valami szokatlan vagy váratlan is társul… az emlékezés garantált, ebben biztos lehetsz.

És hogy ne szakadjunk el teljesen a virtuális tértől sem… ezeknek az eseményeknek remek utóélete tud lenni az interneten, a céges oldalaidon; az eddig formális vagy félig formális online személyes kommunikációdat pedig kicsit közvetlenebbé tudod tenni, ha például egy partnerednek – az éppen aktuális árlista mellé – egy céges eseményen készült mókás fotót is csatolsz.

Ha nincs erre kapacitásod, feltétlen olvasd el ajánlatunkat, és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Egy szó mint száz… Sas István reklámpszichológus szavait idézve: „Azok a cégek, akik megtanulják élménnyel ellátni és segíteni a márkaközösségeket, felbecsülhetetlen értékű forrást szereznek maguknak.”

Ajánlott bejegyzések