2cebfdae7a8ea5d691033c085990a9d4 XL

Tanuljunk-e marketinget Schobert Norbitól? – Avagy a negatív reklám is reklám?


A napokban ismét robbant az internet, Schobert Norbi dobott be egy gránátot a közösségi térbe (ő úgy gondolja, atombombát). Nyilván figyelemfelkeltés volt a célja, nem vitás, de vajon elérte vele, amit akart? Vajon a negatív reklám is reklám?

A story-t talán már mindenki ismeri… Hazánk fogyi guruja nem először verte le a biztosítékot… ezúttal azzal a rendkívül árnyalt, széles látókörűségre valló, mély pszichológiai ismeretekről tanúskodó megállapításával, miszerint a megromlott házasságok okát azokban a hölgyekben kell keresni, akik szülés után nem képesek lefogyni. Bár volt egy icipici magyarázkodás a reakciók nyomán – miszerint nem az alapjában is dundi nőkről és frissen szült anyukákról beszélt, hanem a terhesség után „úgy maradt, elhízott nőkről” –, a fitness király kijelentette, hogy nem kér bocsánatot, továbbra is komolyan gondolja az állítását.

Azóta is zúgolódik a virtuális világ népe, sorra szólalnak meg a celebek, a Tóth Gabi – Krausz Gábor párostól kezdve Oláh Gergőn át Lakatos Márkig és Steiner Kristófig. Talán Dér Henin kívül nincs is olyan, aki odaállt volna Norbi mellé, bár mielőtt ezt az állítást véglegesítenénk, Bochkor Gábort még érdemes lenne megvárni a véleményével… hmm.

Marketingesként Schobert szándéka teljesen egyértelmű és nyilvánvaló a számomra… A nagy kérdés csupán az, hogy hogy nem látott túl a figyelemfelkeltésen, és nem gondolta végig a következményeket, hogy ez a húzása mennyire tesz jót a Norbi Update márkának… Vajon igaz-e az az elgondolás, hogy mindegy hogy hogyan, csak hívd fel magadra a figyelmet > a negatív reklám is reklám?

A fogyasztói döntéshozatal modellje, az AIDA modell (A=attention, I=interest, D=desire, A=action) szerint a döntéshozatalt befolyásoló tényezők között az első és nagyon fontos elem valóban a figyelemfelkeltés, ez nem is képezheti vita tárgyát. De azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy mindegy, mivel kerül be egy márka vagy termék a figyelem középpontjába. Ha csak azt mondanánk, hogy a negatív figyelemfelkeltés is figyelemfelkeltés, nem is vitatkoznék… Így igaz, ezt mutatja a jelenlegi botrány is. De vajon figyelemfelkeltésen túl ez reklám is lenne Norbiéknak? Ha egy termékről vagy annak gyártójáról valami hajmeresztő (ámbátor nagyon figyelemfelkeltő) dolog terjed el, a fogyasztók ugyanúgy rohannak a boltokba, mintha valami pozitív dolog terjedne? Nyilvánvalóan nem… Ha egy márka valami miatt ellenszevessé válik, nem maradunk lojálisak és nem is vásárolunk.

De akkor mire volt ez jó? Egy remek marketingcsapattal a háta mögött akkor mi a fene ütött Norbiba vasárnap délután, amikor a „filozófálgatásnak” indult élő videó valami nagyon furcsa irányt vett? Mire volt jó az, hogy magára haragította a célcsoportját, elveszített eddig majdnem 8000 oldalkedvelőt a közösségi oldalán? A celebek és a nép haragján túl elérte azt is, hogy az elégedetlen vásárlói – akiknek valamilyen oknál fogva nem jöttek be az Updat-termékek – most klaviatúrát ragadtak, és keresetlen szavakkal illették az élelmiszereit… Egy ismerősöm például nyílt levelet posztolt Norbihoz, melyet így írt alá:

„Egy anyuka, aki egyszer lefogyott a cuccaiddal, de a sok szójától és ki tudja mitől, ami az ételeidben van, hormonzavart kapott és inkább nem eszik többé Updatet.”

Persze, értem én, hogy a belevaló, jól odamondó fenegyerekek sok esetben – még ha megosztók is – tudnak szimpátiát kelteni, főleg, ha valami olyan igazságot mondanak ki, amit senki nem mer kimondani. Csakhogy most nem ez történt… Bár Norbi – torz értékrendjéből fakadóan – úgy gondolja, igazságot mondott, valójában óriásit tévedett. 

Azt is értem, hogy egy cégnek/képviselőjének, bevállalósnak, bátornak kell lennie, ha igazán jó és figyelemfelkeltő marketinget akar csinálni, no de az évek alatt kemény és tudatos PR-munkával felépített szimpátiát nem lehet ilyen önhitt magabiztossággal beáldozni. Ha már Ogilvy, Kotler és a többi ős-marketingguru által lefektetett alapokat manapság nem is kérhetjük számon rigolyásan, azért még maradt néhány szabály az image-építésben, amelyet nem érdemes felrúgni.

Lehetséges, hogy Norbi nem egyeztetett a marketingszakembereivel? Elképzelhető, hiszen a hétfői élőzés során köszönti a sajtósát, aki – Norbi szerint – „lehet, hogy most fog felmondani”. Akárhogy is legyen, van egy nagyon igaz, régi magyar mondás: „A suszter maradjon a kaptafánál”.

Norbi, ha egyet kérhetünk, se pszichológus, se párkapcsolati coach, se marketingszakember ne akarj lenni!

Ajánlott bejegyzések