f7a0a54c92471ac4480e727e4ccf93df XL

Értsd meg a múltból a jövőt! – Kezdjük az évet tervezéssel! 2.


Előző heti blogbejegyzésünkben nagyjából meghatároztuk a január irányát: elemezni, alapozni, tervezni fogunk.

Amint azt ígértem, bármennyire is a tervezés a jövővel kapcsolatos, először a múlt évet vesszük górcső alá, ráadásul egészen távolról indulunk: ma a makrokörnyezeti változásokat, illetve azok befolyását vizsgáljuk meg.

Ehhez az ún. STEEP analízist vesszük segítségül. Az érdekes kifejezés öt angol szó kezdőbetűjéből keletkezett betűszó, melyek azokat a területeket jelölik, amelyeket mindenképpen érdemes megvizsgálni. Évről évre érdemes figyelemmel kísérni a változásokat, annak ellenére, hogy a hatásukra lehetséges, hogy elég csak közép vagy hosszú távon felkészülni. Vannak azonban olyan makro-tényezők, amelyek komoly újragondolást igényelnek rövid távon is. Szóval, ezek a…

Social – a társadalmi,
Technological – a technológiai,
Economic – a gazdasági,
Ecological –a természeti,
Political – a politikai és jogi tényezők.

A fenti területeken történt változásokat ugyan befolyásolni nem tudod, de ha időben képes vagy alkalmazkodni hozzájuk, akár a saját hasznodra tudod őket fordítani. Eszembe jut egy nagyszerű ex-kollégám, aki minden ilyen változásban képes volt meglátni a továbblépést. Amikor megjelent a médiában egy-egy gazdasági vagy politikai hír, amin az egész ország hetekig jajongott, és – ha összességében nézzük – a változás valóban hátrányosan érintette a vállalkozásokat, ez az ember mégsem esett kétségbe. Persze mi is átbeszéltük a kialakult helyzetet, kíméletlenül felvázoltuk a realitásokat, de a vége valahogy mindig az lett, hogy ez a „látnok” kolléga egyszer csak felkiáltott: „de gyerekek, nekünk ez jó lesz…!” És amikor megosztotta velünk az elképzeléseit, hogy mit tudunk kezdeni a kialakult helyzettel, mindenki a fejéhez csapott: „jé, tényleg…!” Lehet, hogy Neked nincsenek látnoki képességeid, de ha folyamatosan képben vagy a makro-tényezők változásával kapcsolatban, lépéselőnyöket tudsz szerezni a konkurenciáddal szemben.

Nézzük ezeket a területeket kicsit részletesebben!

Társadalmi tényezők: Ide tartoznak a demográfiai változások… köztudott, hogy hazánkban (de Európa szerte is) komoly válság figyelhető meg e téren, és a legtöbb piacot hátrányosan érintheti a népesség csökkenése és a társadalom öregedése. Van persze, aki profitálni tud ebből, pl. ha megtakarítási termékek eladásával foglalkozol, remek érvrendszert tudsz felépíteni; amit évek óta magyaráztál a potenciális ügyfeleidnek, arra egyre többen maguktól jönnek rá. Megkerülhetetlen jelenség az elvándorlás, a különböző társadalmi rétegek közötti szakadék mélyülése is, melyek szintén negatív változások, de gondold végig, biztosan Téged is negatívan érintenek?  A kulturális, életstílusbeli változásokat, trendeket is itt érdemes megvizsgálni. A feketén látók persze inkább a sóhajtozásra fognak okokat találni, de ne feledd, a változás = lehetőség!

Technológiai tényezők: Az információtechnológiai változások mindannyiunkat érintenek, marketingkommunikációs szempontból pedig különösen. Ezt is lehet borúsan és derűsen vizsgálni… koncentrálhatsz a nehézségekre, a buktatókra, de talán jobban jársz, ha a lehetőségeidet kutatod, és nem utolsó sorban képzed magad. Ha olyan piacon mozogsz, ahol a kutatásfejlesztés amúgy is komoly versenyelőnyt jelent, Te ezt a területet bizonyára figyelemmel kíséred.

Gazdasági tényezők: Nos, ez az a terület, amely különleges odafigyelést érdemel, de azt gondolom, hogy egy magyar vállalkozó nem is mulasztja el ezen tényezők folyamatos elemzését. Nyilván a saját piacunktól függ, hogy mire fókuszálunk, de ide tartozik a GDP-től kezdve az infláción, adózáson, az árfolyamokon, az állami beruházásokon, fejlesztéseken át a bankrendszer vagy az átlagfizetések alakulása, a munkanélküliség kérdése (ez utóbbiakat nem választhatjuk el a társadalmi tényezőktől).

Környezeti tényezők: Az általunk használt elemzést korábban STEP analízisnek hívták, a második „E” csak később került be a vizsgálandó területek sorába. De könnyen belátható, hogy a környezeti, ökológiai változások, a környezetvédelem egyre komolyabb szerepet töltenek be a gazdaságban, és ezáltal egyre több – nem csak környezetvédelemmel foglalkozó – céget, vállalatot érintenek. Persze megint csak akadnak, akiket negatívan befolyásolnak a változások, hiszen komoly költséget jelentenek bizonyos intézkedések, de sokak számára nagyszerű piaci lehetőségekkel kecsegtetnek.

Politikai–jogi tényezők: Ez az a terület, amelyen éppen az elmúlt hetekben tapasztalhattuk, hogy nem csak közép és hosszú, hanem egészen rövid távon is történhetnek olyan változások, amelyek a vállalkozásunkat érinthetik. Gondold át, vedd végig, milyen döntések, jogszabályok születtek az elmúlt évben, amelyek a piacodat is közvetlenül érintették! Lehetséges, hogy ezek rövid távon valóban okoztak problémát, hiszen képtelen voltál felkészülni rájuk, de ha közép és hosszú távra kidolgozol egy stratégiát, lehetséges, hogy még előnnyé is tudod kovácsolni a hátrányt.

Következő blogbejegyzésünkben a vállalkozás közvetlen környezetét vesszük górcső alá: milyen változások történtek 2014-ben a piacodon, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a jövőt illetően. Nézd meg előző bejegyzésünkben, hogy miről lesz még szó az elkövetkező hetekben a tervezés kapcsán. A folytatást itt találod.

Ajánlott bejegyzések