e9c724eeb5636d1c1c1a2c2e85d40377 XL

Marketing kiszervezés – hogy néz ez ki a gyakorlatban?


Marketing kiszervezés – a kifejezés hallatán nyilván dereng valami, de az a tapasztalat, hogy csak kevesen értik, mit is jelent ez valójában. A fejekben még az van leginkább, hogy a külsős marketinges az, akit soha nem látunk; e-mailben, telefonon, skype-on lehet vele kommunikálni, vaskos, elolvashatatlan oldalnyi koncepciójavaslatokat küld, és sokszor érthetetlen, amit beszél. Jelentem, nem ez a külsős marketinges! Nem erről szól a marketing kiszervezés!

Olyan ellenérvvel is találkoztam már, hogy „nekem olyan marketingesre van szükségem, aki napi 8 órában dolgozik értünk”. Persze nem tudom, miből gondolta az illető, hogy a külsős marketinges nem dolgozik napi 8 órában a cégért… A fejekben még néha ott van, hogy akkor dolgozik valaki, ha bent van a munkahelyen…

Na jó, tudom, hogy ez szélsőség, és a cégvezetők nagy része egyáltalán nem így gondolkodik ma már, de azért ilyen is előfordul…

De akkor hogy is működik a gyakorlatban a marketing kiszervezés?

Teljes marketing kiszervezés

A marketing kiszervezésnek több formája, ezer variációja van. Rugalmasan alkalmazkodunk az ügyfél igényeihez, kapacitásához és lehetőségeihez.

Ha nincs marketingesed, rögtön egy marketing osztályt kapsz – szoktuk mondani az ügyfélnek, mert ez valóban így is van. A cég rögtön kap egy webest, egy grafikust, egy tartalommarketingest, egy social médiást; de főként egy olyan embert, aki képben van a céged tevékenységével, termékeivel kapcsolatban, folyamatosan tartja veled a kapcsolatot, menedzseli a feladatokat, és ezt a team-et is.

Persze akkor sem jön zavarba, ha videósra van szükség, vagy meg kell szervezni egy rendezvényt, termékbemutatót, kiállítási részvételt, vagy influencer-t kell keresni. Szóval, teljes tehermentesítésről van szó, tervezéstől a kivitelezésig, amit általában átalányban számlázunk ki a cégnek havonta, hogy az ötletek szabadon tudjanak szárnyalni, és ne legyen ott mindig a kisördög, hogy csak azért jönnek a jobbnál jobb javaslatok, mert a külsős cég arra számít, hogy az neki nem csak munkát, hanem plusz pénzt is jelent. 

Az ilyen közös együttműködést alapos előkészítés előzi meg, hiszen a céged részévé kell válnunk, ahhoz, hogy folyamatosan lendületben tartsuk a marketingedet, szinte együtt kell lélegeznünk veled és a vállalkozásoddal, sőt a piacoddal is. Ebbe neked is persze energiát és időt kell fektetned, legalább annyit, amennyit egy belső marketingmunkatársba. Az együttműködés kezdetén bizony semmi különbséget nem fogsz érzékelni. Ahhoz, hogy minden olajozottan menjen, cserébe mi is folyamatosan edukálunk Téged, hogy megfelelő kompetenciával hozd meg azokat a döntéseket, amelyeket Neked kell meghozni.

Marketing kiszervezés részlegesen

Természetesen arra is van lehetőség, hogy csak részfeladatokat szervezel ki, pl. a facebook-hirdetések kezelését, vagy a tartalommarketinget >>> blogírást, facebook-, insta-posztok szövegének, kreatívjának az elkészítését, mindenféle vizuális tartalmak és marketingszövegek elkészítését (legyen az egy online hírlevél vagy hirdetés, pr-cikk vagy bemutatkozóanyag, de bármilyen offline kiadvány).

Arra is van példa, hogy a kivitelezést a vállalkozás teljes mértékben el tudja végezni, de az ötletelésben, a lehetőségek tágabbra nyitásában van szükség segítségre. Pl. lehet, hogy csak hagyományos, megszokott eszközökben gondolkodsz: hírlevelezel, ott vagy a közösségi médiában, blogolsz stb., de eszedbe nem jutna pl. keresztmarketinget alkalmazni, vagy terméket fejleszteni, pedig remek megoldás lehetne konkrétan a Te esetedben. De mivel kevés szó esik róla, és kevesen csinálják, Te sem foglalkozol vele. Jól jön ilyenkor egy külsős szakember, aki átvizsgálja a cég marketingtevékenységét, és javaslatokat tesz, inspirál, ötletekkel bombáz. Mindez általában marketing tanácsadásban ölt testet, mely során megkapod a konkrét kivitelezésre vonatkozó javaslatokat is.

Az is lehet, hogy minderre havonta igény van, mert mondjuk nem alkalmazol marketingvezetőt, aki stratégiát képes kidolgozni, és azt taktikai lépésekre lebontani, hanem egy olyan munkatársad (alkalmazottad) van, aki remekül működik, ha megmondják neki lépésről lépésre, mikor mit kell csinálni, de ebben folyamatosan segítségre van szüksége.
A marketing tanácsadáson túl kérhetsz tőlünk komplett marketing tervet is, ami alapján a belső marketinges már remekül boldogul. Ilyenkor az együtt ötletelés után készül egy kivitelezési terv, és elbúcsúzunk, mert a következetes végrehajtás már megy házon belül.

Edukáció – amire nem is gondolnád, mekkora szükséged van

A cégvezetők nagy része úgy gondolkodik, hogy nem kell nekem értenem a marketinghez, elég, ha kifogok egy jó szakembert, és minden megy, mint a karikacsapás. Ez így is van, de ha semmit nem értesz a marketinghez, honnan tudod, hogy ki a jó szakember? Minél kevésbé vagy képben, annál nagyobb eséllyel tudja eladni magát neked egy kókler. Miközben azt gondolod, hogy profin megy a munka, egy dilettáns költi a pénzedet eredménytelenül.

dilettans

Egy szó, mint száz, ha vállalkozásod van, cégvezető vagy, szükséged van a folyamatos fejlődésre marketing területen is. Nyilván a megfelelő mélységben, és nem a kivitelezés legutolsó kis lépéséig, de tudnod kell, hogy mi az, amit elvárhatsz. Megjegyzem, ez a mi érdekünk is, hiszen minél tájékozottabb az ügyfél, nekünk annál könnyebb dolgunk van.

De ha egészen kicsi, mikrovállalkozásod van, vagy még nem teheted meg, hogy marketingest alkalmazz, akkor sem kell mellőznöd a marketing kiszervezés adta lehetőségeket. Egy új kezdeményezés a részünkről, hogy 5-10 fős csoportban havi rendszerességgel megtanítjuk az alapokat, majd pedig egyéni konzultáción, cégre szabottan megnézzük, hogy a tanultakat hogy tudod alkalmazni, és azonnal beültetni a gyakorlatba. Erre vonatkozólag itt tudod kérni konkrét ajánlatunkat.

Szumma szummárum, ha kiszervezed a marketingedet, nem azt jelenti, hogy az átkerül egy másik bolygóra, hanem annyit jelent, hogy nem 2 irodával odébb dolgozunk érted, hanem földrajzilag egy kicsit távolabb. A személyes kommunikációt tekintve viszont közelebb leszünk hozzád, mint gondolnád.

Ajánlott bejegyzések